Deterjanlarım cildimde tahrişe neden olur mu?
Derimizin pH değeri nötr değildir. pH değeri kimyada, çözeltilerin asidik veya bazik karakterde olup olmadığını ölçmemizi sağlar. pH değeri düştükçe maddenin asitliği artar. Nötr pH değeri 7 olarak kabul edilir, yani derimiz (normal şartlarda 5.5) hafif asidik yapıya sahiptir. Ancak yağ asitli sodyum tuzuna sahip olan geleneksel sabunlar genellikle normalden daha yüksek pH değerine sahip olduklarından cildi tahriş edebilir veya cildin daha hassas olmasına neden olabilir. Elbette, yüzey aktif maddelerin deterjanın ana maddesi olmasından dolayı bu durum deterjanlar için de geçerlidir.
Yüzey aktif maddeler
Deterjanların ana maddesi, suyla birleşerek çamaşırlardaki kiri söken yüzey aktif maddelerdir. Bu maddeler deri yüzeyine etki ederek cilt kuruluğuna neden olabilirler. Bu durum cildin enzimler, boyalar ve kokular gibi malzemelere karşı daha duyarlı olmasına böylelikle de tahrişe sebep olabilir.
Deterjan artıkları
Siz görmeseniz bile deterjan artıkları çamaşırlarınızın üzerinde kalabilir. Örneğin yetersiz durulama bu duruma neden olabilir. Deterjan artıklarının sebep olduğu alerji yaygın olmasa da göz ardı edilemeyecek bir durumdur. Ayrıca yapılan son çalışmalarda bu tür reaksiyonların kumaşın üretimi sırasında da ortaya çıkabildiği gözlenmiştir. Dolayısıyla yeni alınan kıyafetlerin giymeden önce mutlaka yıkanması önerilir.
Deterjandan kaynaklanan cilt rahatsızlıkları nasıl anlaşılır?
Tahrişler: deri kızabilir ve kuruyabilir, bazı durumlarda yanma hissi olabilir.
Kaşıntı, daha az rastlanan bir durumdur. Bu tür deri reaksiyonları, derinin sadece deterjanlı kumaşa maruz kalan bölgelerinde yaşanır (elde çamaşır yıkama gibi). Özellikle hassas bir cilde sahip kişilerin elde çamaşır yıkaması sonucu bu tür reaksiyonlar görülebilir.
Cildinizin deterjan yüzünden tahriş olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?
İlk yapmanız gereken şey deterjanınızı hassas ciltlere uygun olan bir deterjan ile değiştirmektir. Bu değişim sonucunda derinizdeki tahrişler yok olursa problem çözülmüş demektir. Ancak derideki tahrişlerin nedeni her zaman çamaşırlarınızla ilgili olmayabilir. Daha ciddi bir problemden şüphelenmeniz durumunda lütfen bir doktora başvurunuz.