Deterjanlar, tahmin ettiğinizden çok daha kompleks formüllere sahiptir.
Deterjanların içeriği komplekstir. Çünkü yerine getirmesi gereken birçok görevi vardır : farklı kumaşlardan leke çıkarabilmek (pamuklu, yün, sentetik...), kumaş yapısını koruyabilmek, suyun sertliğini düşürmek, çamaşırlarınızın güzel kokmasını sağlamak ve aynı zamanda çevreye duyarlı olmak. İşte bu yüzden deterjan üretmek geniş çaplı bir araştırma gerektirir.
Bir deterjanı oluşturan ana bileşenler nelerdir?
Bir deterjanı oluşturan ana bileşenler yüzey aktif maddeler, suyun sertliğini düşüren maddeler, kirlerin kumaşa yapışmasını engelleyici maddeler, enzimler ve beyazlatıcı maddelerdir.
Yüzey aktif maddeler çok önemli bir role sahiptirler
Çünkü kumaşın ıslanmasına ve kumaş içerisinde sıkışmış kir parçacıklarının uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar. Özellikle yağ lekeleri üzerinde etkili olur ve yağ parçacıklarının tekrar kumaşa yapışmasını engeller. Yüzey aktif madde olarak kullanabileceğiniz en geleneksel madde sabundur.
Enzimler
Enzimler kakao, yumurta sarısı gibi yiyecek lekelerinin çıkarılmasından sorumludur. Leke moleküllerini küçük parçacıklara ayırarak suda daha kolay çözülmelerini sağlarlar. Farklı lekelere etki eden birçok enzim türü vardır (amilaz, protaz, lipaz vb.).
Beyazlatıcı maddeler
Sodyum perkarbonat oksitlenerek kahve, çay, meyve suyu gibi maddeleri çıkaran beyazlatıcı bir maddedir.
Suyun sertliğini düşüren maddeler
Çamaşırlarda kireç tortularının oluşmasını engeller. Suda bulunan kireç ve kalsiyum tortularının çamaşırlarınıza yapışmasını engeller ve grileşmeyi önler.
Çamaşır yumuşatıcıları
Elektrostatik yükü azaltmak ve çamaşırlarınızı yumuşatmak için son durulama suyuna eklenir. Çoğu ürün kıyafetlerinize ve ev tekstil ürünlerinize hoş bir koku sağlamak amacıyla içeriğinde parfüm bulundurur. Çamaşır yumuşatıcıları, kıyafetlerinizin daha yumuşak olmasını sağlar ve hassas cilde sahip kişilerin veya küçük çocukların kıyafetlerini daha rahat giyebilmelerini sağlar. Ancak ürün seçiminde dikkatli olmak gerekmektedir.