Pastel Boya ve Parafin Lekelerinin Çıkarılması
Siz mum ışığında romantik bir akşam yemeği yemek isterken, mumun eriyen parafini güzelim masa örtünüze damlıyor. Ya da şuna ne dersiniz: çocuğunuz yüzüncü kez ceplerini boşaltmayı ihmal etmiş ve kurutucuda yeşil pastel buluyorsunuz. Şimdi erimiş bir lekeyle karşı karşıyasınız.
Pastel boya ve parafin lekeleri ile uğraşmak kolay değildir, ancak biraz zaman harcamayı kabul ediyorsanız bu lekeler kalıcı olmayabilir.
Pastel Boya ve Parafin Lekelerine Genel Bakış
‘Parafin’ kelimesini duyunca aklınıza ne geliyor? Mum geliyor, değil mi? Mumun büyük kısmı parafinden oluşsa da, parafinli ısıtıcı ve pastel boyalar için parafin küpleri gibi başka biçimleri de mevcuttur.
Giysilerinize bulaşan parafinden kurtulmak gerçekte zor değildir. Zor olan mum yağı ve ona eşlik eden renk lekesidir.
Pastel Boya ve Parafin Lekelerinin Çıkarılması: Adım Adım
Peki erimiş pastel boya, damlayan mum parafini ve renkli parafin lekesi nasıl çıkarılır? Aşağıdaki ipuçları ile bazı tiplerde parafinden kurtulsanız da, bazı tipler profesyonel bir yaklaşım gerektirmektedir.
Pastel boya ve parafin lekelerini kendiniz çıkarmak istiyorsanız şunları yapmalısınız:
- Bir Persil deterjan ve leke çıkarıcı seçin
- Lekeyi kurumaya bırakın
- Kurumuş pastel veya parafin lekesini kaşıkla veya kör bir bıçakla kazıyın
- Bölgeyi Persil deterjanla ön işleme tutun
- Kumaş için mümkün ve güvenli olan en yüksek sıcaklıkta yıkayın
- Kurutmadan önce lekenin çıktığından emin olun
Bir Deterjan Seçin
Yağlı parafin kalıntısından ve pastel boya veya mumların boyalarından kurtulmak için zorlu bir deterjana ihtiyacınız olacaktır. Beyazlar için Persil Gülün Büyüsü Toz veya Persil Gülün Büyüsü Jel, renkliler için Persil Toz Renkliler veya Persil Renkliler ve narin kumaşlar için Perwoll kullanın.
Ön İşlem
Deterjanı uygulamadan önce parafinin kurumasını bekleyin. Fazla zamanınız yoksa parafini buz küpüyle dondurarak süreci hızlandırabilirsiniz. Kuruduktan sonra kaşık veya kör bıçakla katı maddeyi kazıyın.
Bunun ardından bölgeye bol miktarda Persil deterjan dökerek iyice ıslatın. Böylece hem boya, hem mum yağı lekesinin çıkması kolaylaşır.
Yıkayıp Durulayın
Mümkün olan en yüksek sıcaklıkta yıkayın (50-60 derece arası en iyisidir). Kumaşın güvenle işlenebileceği en yüksek sıcaklığı görmek için giysinin etiketini mutlaka kontrol edin.
Lekeyi Kontrol Edin
İlk yıkamanın ardından leke duruyorsa, bu adımları tekrarlayın. Parafin lekesinin çıkarılması imkansız olabilir. Bu durumda bir profesyonele götürün, kurutucuya koymayın.
Özel Çamaşır ve Kumaş Türlerinden Pastel Boya ve Parafin Lekelerini Çıkarma
Makinede yıkanamayan bir kumaştaki parafin lekesi veya pastel boya lekesi için ne yapılabilir? Örneğin arabanızın döşemesi veya halınızda? Bu durumda bölgesel işlem uygulayabilirsiniz. Önce parafin lekesini kurumaya bırakın, ardından olabildiğince çıkarın. Sonra deterjanı uygulayın, çökmesini bekleyin ve sıcak suyla durulayın. Silerek kurutun. Leke çıkana kadar tekrarlayın.
Kumaşlardan Renkli Pastel Boya ve Parafin Lekelerinin Çıkarılması
Renkli mumlar ve pastel boyalar, özellikle beyaz giysiler üzerindeyse çıkarılması özellikle zor parafin lekeleridir. Bu renklerle uğraşırken sabırlı olun, renkli boyanın temizlenmesi için leke çıkarma işlemini birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
Kurumuş Pastel Boya ve Parafin Lekelerinin Çıkarılması
Kazalar yaşanabilir, bazen de parafin ve pastel boya lekelerini üzerinden günler geçtikten sonra, hatta kurutucudan çıktıktan sonra fark edebilirsiniz. Bu durumda lekeyi çıkarmak için ütünüzü kullanın. Bölgenin üstüne kese kağıtları veya kağıt havlu koyun, ardından ılık ütüyü lekeye bastırın. Ütünün sıcaklığı parafini eriterek kese kağıdına yapışmasını sağlar.
Parafinin yeterince çıktığından emin olduğunuzda, yukarıdaki adımları uygulayarak gres, kalıntı veya boyaları çıkarın.