Lekeleri Çıkarmak için Genel İpuçları
Parkta piknik yaparken gömleğinizin önüne reçel döküyorsunuz. Çocuğunuz keyifle sakız çiğnerken patlattığı balon saçına ve giysilerine bulaşıyor. Bir sabah kalktığınızda, gece yere attığınız kotunuzun üstüne köpeğinizin yerleşmiş olduğunu görüyorsunuz.
Lekelerden kaçınmak imkansızdır. Hatta her gün karşımıza çıkan son derece yaygın bir sorundur. Yemek ve çamur gibi zorlu olanlar dahil, lekenin türü ne olursa olsun, doğru deterjan ve leke çıkarıcı ile bunlardan kurtulabilirsiniz.
Lekeleri Çıkarmaya Genel Bakış
Giysilerinizi kaliteli bir deterjanla yıkamanız lekelerle mücadelede faydalı olabilir, ancak lekelerin aynı deterjanla ön işleme tutulması daha da iyi olacaktır.
Lekelerle mücadelede önemli olan, dikkatli davranmak ve hızlı hareket etmektir. Pek çok leke, sırf giysiyi kurutucuya atmadan önce farkına varılmadığı için kalıcı hâle gelmektedir. Lekeler farklı türlerde de olabilir. Bazıları protein bazlı (ter ve koltuk altı lekeleri gibi), bazıları sıvı bazlı (meyve suyu gibi), bazıları ise yağ bazlıdır (yağ lekeleri gibi).
Karşınızdaki lekenin türüne bakılmaksızın, bilmeniz gereken birkaç genel madde vardır:
- Daima önce giysinin etiketine bakın. Bu etiket kumaşın türünü açıklamaktadır, böylece elde mi yıkanacağına yoksa makineye mi atılacağına karar verebilirsiniz. Etiket ayrıca giysinin yıkanabileceği azami sıcaklığı göstermektedir.
- Kumaş türüne ve rengine uygun bir leke çıkarıcı ve deterjan seçin. Nazik kumaşlar için Perwoll kullanmalısınız. Renkliler için Persil Toz Renkliler veya Persil Renkliler. Beyazlar için, Persil Toz veya Persil Jel.
- Lekede sıvı veya katı kalıntı varsa, Persil uygulamadan önce bunları derhal sıyırın. Bazı lekeleri arkadan soğuk suyla yıkamanız da gerekebilir.
- Leke tamamen çıkmadan giysiyi kurutucuya koymayın. Giysilerdeki lekeleri çıkarmaya çalışırken ön işlemleri tekrarlayabilirsiniz - ama ancak leke halen ıslaksa.
Leke Çıkarmada Özel Farklılıklar
Her leke türünün kendine özgü leke çıkarma tekniklerine bakmak önemlidir. Bazı teknikler çok benzer görünse de, farklı noktaları bulunabilir. Örneğin bazılarının soğuk suyla yıkanması gerekirken bir diğerini daima sıcak suda yıkamanız gerekebilir.
Soru ve Cevaplar
Giysinizdeki leke için neler yapmanız gerektiğinden emin değilseniz, aşağıdaki sık sorulan sorular size yardımcı olabilir.
1. Giysilerimde çamaşır suyu kullanmalı mıyım?
Çoğu durumda hayır. Çamaşır suyuyla yıkamak giysileri beyazlatsa da, rengini tümden değiştirebilir. Tek bir noktaya uyguladıysanız, çıkarması daha da zor olan yepyeni bir lekeniz olacaktır. Ayrıca çamaşır suyu bazı kumaşlarda olumlu reaksiyon göstermez. Örneğin polyesteri sarartabilir ve pamuk ipliklerine zarar verebilir.
2. Evsel çözümler için ne düşünüyorsunuz?
Evsel çözümler başlangıçta zaman ve paradan tasarruf sağlayabilir, ancak daha sonra verecekleri zarar buna değmez. Limon suyu ve hidrojen peroksit gibi bazıları, renkli giysileri doğal olarak ağartır. Sirke ve tuz ise zamanla çamaşır makinenize zarar verecektir.
3. Giysim lekelendiğinde evde değilsem ne olacak?
Öncelikle paniğe kapılmayın. Temiz bir bez alıp ıslatın. Kuru bezle lekenin üstünden olabildiğince sıvı çekin, ardından ilk bezle lekeyi nemli tutun. Leke kurumadığı sürece çıkarmanız daha kolay olacaktır.
4. Lekenin yayılmasını nasıl kontrol edebilirim?
Lekeyi kurutun. Ne yaparsanız yapın, ovalamayın veya fırçalamayın. Sadece kurutun.
Giysinizdeki lekeyi mi çıkarmak istiyorsunuz? Doğru Persil deterjan ve birkaç ipucuyla bunu kolayca yapabilirsiniz.